NR ASRL

AU Stevenson,M.A.; Morris,R.S.; Lawson,A.B.; Wilesmith,J.W.; Ryan,J.B.M.; Jackson,R.

TI Area-level risks for BSE in British cattle before and after the July 1988 meat and bone meal feed ban

QU Preventive Veterinary Medicine 2005 Jun 10; 69(1-2): 129-44

PT journal article

AB In this paper we investigate area-level risk factors for BSE for the cattle population present in Great Britain between 1986 and 1997. By dividing this population into two birth cohorts, those born before the July 1988 ban on feeding ruminant-derived meat and bone meal to ruminants and those born after, second-order regional influences are distinguished from the strong first-order south-to-north gradient of area-level BSE risk using Bayesian hierarchical models that account for structured (spatially correlated) and unstructured heterogeneity in the data. For both cohorts area-level risk of BSE was increased by a more southerly location and greater numbers of dairy cattle, relative to non-dairy cattle. For the cohort of cattle born after the July 1988 ban on feeding ruminant-derived meat and bone meal area-level BSE risk was additionally associated with greater numbers of pigs, relative to cattle. These findings support the role of low level cross-contamination of cattle feed by pig feed as an influence on BSE incidence risk as the epidemic evolved. Prior to the 1988 meat and bone meal ban unexplained BSE risk was relatively uniformly distributed across the country whereas after the ban there were spatially aggregated areas of unexplained risk in the northern and eastern regions of England suggesting that local influences allowed BSE control measures to be less-successfully applied in these areas, compared with the rest of the country. We conclude that spatially localised influences were operating in divergent ways during the two phases of the epidemic.

IN Vor dem noch nicht so streng kontrollierten sowie auf Wiederkäuertiermehl und Wiederkäuer beschränkten Verfütterungsverbot vom Juli 1988 gab es tendentiell im britischen Süden mehr BSE-Fälle als im Norden und unter Milchkühen mehr BSE als unter Fleischrindern. Außerdem waren die BSE-Fallzahlen relativ gleichmäßig verteilt. Bei den nach diesem Verfütterungsverbot geborenen britischen Rindern gab es sehr viel weniger BSE-Fälle, aber eine sehr ähnliche Verteilung, wenn man von einer größeren Ungleichmäßigkeit absieht. Vielleicht sieht man hier den Einfluß unterschiedlich sicher arbeitender Futtermittelproduzenten und Kontrollbehörden. Zusätzlich gibt es aber bei nach dem Verfütterungsverbot geborenen britischen Rindern eine Korrelation zwischen verstärkter Schweinehaltung und höheren BSE-Fallzahlen. Vor dem Verfütterungsverbot spielte sie wegen der erlaubten Zumischung von Tiermehl noch keine Rolle, aber nach dem Verbot der absichtlichen Verwendung von Widerkäuer-Tiermehl in Widerkäuerfutter wurden versehentliche Verunreinigungen von Rinderfutter durch eigentlich für Schweinefutter gedachtes Tiermehl als Risikofaktor erkennbar.

MH Animal Feed; Animals; Cattle; Cohort Studies; Demography; Encephalopathy, Bovine Spongiform/*epidemiology/etiology/*prevention &; control/transmission; Great Britain/epidemiology; Incidence; Minerals; Research Support, Non-U.S. Gov't; Risk Factors

AD EpiCentre, Institute of Veterinary, Animal, and Biomedical Sciences, Massey University, Private Bag 11-222, Palmerston North, New Zealand. m.stevenson@massey.ac.nz

SP englisch

PO Niederlande

EA pdf-Datei

Autorenindex - authors index
Startseite - home page