NR ATFV

AU Somerville,R.A.; Fernie,K.; Gentles,N.

TI Heat inactivation properties of TSE strains

QU International Conference - Prion 2005: Between fundamentals and society's needs - 19.10.-21.10.2005, Congress Center Düsseldorf - Oral sessions ORAL-26

PT Konferenz-Vortrag

AB TSE agents are renowned for their thermostability. It has become apparent that BSE is even more thermostable than other TSE sources, e.g. those derived from sheep scrapie, leading to practical concerns about the efficacy of heat inactivation of BSE and derived sources e.g. vCJD. The molecular mechanisms by which TSE agents achieve high thermostability and how differences in thermostability were reflected in the structures of TSE agents are unknown. We have investigated thermostability of TSE agents both from the practical point of view and by studying the fundamental heat inactivation properties of a range of TSE agents passaged in two PrP genotypes of mice. As expected, high titres of BSE and vCJD survive autoclaving under conditions which inactivate most other TSE sources. The degree of inactivation achieved by autoclaving depends on TSE strain and prior treatment of the sample. Dehydration increases thermostability and abolishes differences between TSE strains.
A series of experiments to characterise the heat inactivation properties of a series of TSE models showed that little loss of infectivity occurred for any of the models below 70 C. The temperatures at which TSE agents became sensitive to heat inactivation varied according to TSE strain. Passage of TSE strains in another PrP genotype led to lower thermostability for three out of six TSE strains. The rate of inactivation with respect to increasing temperature also varied according to TSE model. Initial experiments to investigate the effect of high pH showed that one TSE model was stable at room temperature at pH 12, but was rapidly inactivated at pH 13. Higher temperatures reduce the pH at which inactivation takes place. TSE strain may also affect pH inactivation properties. These data support a multi-component model of TSE agents and support the hypothesis that differences in thermostability between TSE models depend primarily of the molecular structure of a TSE-heritable (non-host) component.

IN BSE- und nvCJK-Infektiosität überstand in einem relativ hohen Maße Autoklavierungsbedingungen, welche die meisten anderen TSE-Erregerstämme (vermutlich bis unter die wie auch immer geartete Nachweisgrenze) inaktivierten. Bei 70° verlor keiner der Erregerstämme einen wesentlichen Teil seiner Infektiosität. Je nach Erregerstamm bei unterschiedlichen Mindesttemperaturen begann die Inaktivierung deutlich effektiver zu werden und auch die Steilheit der Zunahme der Inaktivierungseffektivität mit zunehmender Temperatur war bei verschiedenen Erregerstämmen unterschiedlich. Die Erregerstamm-Unterschiede schwanden und die Hitzeresistenz nahm zu, wenn die Proben vor dem Autoklavieren antrockneten. Bei 3 Erregerstämmen nahm die Hitzeresistenz ab, wenn sie in ein Tiermodell mit anderem Prionprotein übertragen wurden.
Ein Erregerstamm erwies sich bei Raumtemperatur noch bei pH 12 als stabil, wurde aber bei pH 13 rasch inaktiviert. Mit zunehmender Temperatur reichten für die Inaktivierung immer niedrigere pH-Werte.

AD Robert A. Somerville, Karen Fernie, Nicola Gentles, Institute for Animal Health

SP englisch

PO Deutschland

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